maanantai 19. marraskuuta 2012

Sinä sen sanoit



 

Meidän ylipappimmehan jos kukaan kykenee ymmärtämään vajavuuksiamme, sillä häntä on koeteltu kaikessa samalla tavoin kuin meitäkin koetellaan; hän vain ei langennut syntiin. (Hepr. 4: 15)

 

Oli helppoa löytää raamatunkohdat, joissa Jeesus pelkäsi kuolemaansa ja oli vihainen ihmisille, jotka eivät häntä ymmärtäneet. Mutta kokiko hän myös syyllisyyttä jostakin?

 

Löytääkseni vastauksen luin Luukkaan evankeliumin läpi. Siellä kerrotaan, kuinka opetuslapsia syytetään perinnäissääntöjen rikkomisesta: he söivät pellosta viljaa sapattina ja söivät pesemättömin käsin ja söivät syntisten kanssa. Jeesusta syytettiin sairaiden parantamisesta sapattina ja syntien anteeksiantamisesta.

 

Roomalaisen maaherran edessä häntä syytettiin näin: "Me olemme todenneet, että tämä mies johtaa kansaamme harhaan. Hän kieltää maksamasta veroa keisarille ja väittää olevansa Messias, kuningas." Maaherra kysyi häneltä: "Oletko sinä juutalaisten kuningas?" "Sinä sen sanoit", hän vastasi. (Luuk. 23: 1-3)

 

Syyllisyys näyttäisi siis olevan syyllisyyttä muiden silmissä. Jeesus, Ihmisen Poika, tekee, niin kuin totuudelliseksi ja rakkaudelliseksi näkee, ja kantaa syyllisyyden, jonka muut lain ja yleisesti hyväksyttyjen tapojen takia häneen kohdistavat.

 

 

Merja Auer saarnaa 25.11. klo 17 Kaarinamessussa, jossa tutkitaan Jeesuksen ja opetuslasten syyllisyyttä
 
Kaarina-lehteen 21.11.2012

Ei kommentteja: