tiistai 9. lokakuuta 2012

Pelkomessu 16.9.2012 Kaarinan kirkossa


Kuva Pinja Lappi, laulut Nuoren seurakunnan veisut 2010 -kirjasta.

 

Alkulaulu Jumalan rakkaus on kuin meren aava

 

Jumalan rakkaus on kuin meren aava, kuin tuulen henki päällä kuuman maan.
Sua seurata me voimme, Jumalamme, tai kieltää kutsusi, oi Herramme.
Jumalan rakkaus on kuin meren aava, kuin tuulen henki päällä kuuman maan.

Tahdomme itsellemme vapauden, vapauden, jossa voimme rakastaa.
Pois pilvilinnoistamme meidät johdat, osoitat tien luo toisten ihmisten.
kerto

Kuitenkin toisiamme pakoilemme ja pukeudumme itsekkyyteemme.
Vankilaamme me pelkoon sulkeudumme ja kaltereitten takaa katsomme.
kerto

Kärsivään maailmaan johda, Herra, meitä, vie meidät työhön valtakuntaasi.
Rakkautesi kaikki esteet murtaa ja kaikki ihmislapset yhdistää.
kerto

 

Johdanto

 

Tunteiden kohtaaminen vaatii rohkeutta. Onneksi olkoon että uskalsimme tänään tulla tänne.

 

Tunnesanoja käytetään paljon, liikaakin välillä. Niitten sisältö hämärtyy. Luulemme tietävämme, mistä puhumme, kun sanomme rakkaus tai pelko, vaikka puhumme jostain opitusta, matkitusta tai ulkoapäin annetusta.

 

Kaarinamessuissa meille on tarjolla mahdollisuus itsetutkisteluun ja omien tunteidemme kuunteluun. Mitä minä sisimmässäni tunnen, mitä pelkään, mitä minun omatuntoni sanoo?

 

Jotta oppisimme tuntemana itseämme, tarvitsemme muita ihmisiä peileiksemme. Lapsi katsoo vanhemmistaan mallia. Me katsomme näissä messuissa Jeesusta ja opetuslapsia.

 

Messun jälkeen on mahdollista jäädä penkkiin istumana ja sopia jonkun työntekijän kanssa keskustelusta tänään tai myöhemmin. Kirkkokahvin ja teen jälkeen on mahdollista jäädä juttelemana messun herättämistä ajatuksista myös isommalla joukolla.

 

Rukous

 

                      Herra, tässä olemme, sinun edessäsi.

                      Sinä tunnet meidät paremmin kuin me itse.

                      Sinun rakkautesi ympäröi meidät kuin tuulen henki päällä kuuman maan.

                      Anna meille rohkeutta katsoa sinuun ja katsoa itseemme.

                      Näytä meille meidän pelkomme, Jeesuksen Kristuksen seurassa.

 

                      Aamen.

 

Laulu Älä pelkää 61

 

Evankeliumit ja saarna

 

Jeesuskin pelkäsi, ainakin ennen kuolemaansa Getsemanessa.

 

Mark. 14: 32 He tulivat Getsemane-nimiseen paikkaan, ja Jeesus sanoi opetuslapsille: "Jääkää te tähän siksi aikaa kun minä rukoilen." 33 Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen hän otti mukaansa. Hän alkoi nyt tuntea kauhua ja ahdistusta. 34 Hän sanoi heille: "Olen tuskan vallassa, kuoleman tuskan. Odottakaa tässä ja valvokaa." 35 Hän meni vähän kauemmaksi, heittäytyi maahan ja rukoili, että se hetki, jos mahdollista, menisi häneltä ohitse. 36 Hän sanoi: "Abba, Isä, kaikki on sinulle mahdollista. Ota tämä malja minulta pois. Ei kuitenkaan minun tahtoni mukaan, vaan sinun."

37 Sitten hän tuli takaisin ja tapasi opetuslapset nukkumasta. Hän sanoi Pietarille: "Simon, nukutko sinä? Etkö edes hetken vertaa jaksanut valvoa?38 Valvokaa ja rukoilkaa, ettette joutuisi kiusaukseen. Tahtoa ihmisellä on, mutta luonto on heikko."

39 Hän meni taas etäämmäksi ja rukoili samoin sanoin.40 Palatessaan hän jälleen tapasi opetuslapset nukkumasta, sillä uni oli alkanut raskaasti painaa heidän silmiään. He eivät tienneet, mitä vastaisivat hänelle. 41 Tullessaan kolmannen kerran Jeesus sanoi heille: "Yhäkö te nukutte ja lepäätte? Kaikki on selvää. Hetki on tullut. Ihmisen Poika annetaan syntisten käsiin. 42 Nouskaa, nyt me lähdemme! Minun kavaltajani on jo lähellä."

Jeesus tiesi kuolevansa pian ja joutuvansa kärsimään sitä ennen. Se jopa kuului hänen elämäntehtäväänsä. Hän oli syntynyt maailmaan jakaakseen ihmisten kanssa kaiken, mitä ihmisen elämään kuuluu. Elääkseen rinnallamme kärsimyksissä, kantaakseen meitä läsnäolollaan.

 

Hän tiesi kuolevansa, ja pelkäsi kuolemaa ja kärsimystä. Hän ei väistänyt pelkoaan. Hän puhui kuolemastaan avoimesti läheisilleen, senkin uhalla, että opetuslasten oli vaikeaa tuota avoimuutta kuunnella ja kestää.

 

Kaikista lähimpänsä Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen hän vei mukanaan syvemmälle puutarhaan, luonnon helmaan, ehkä tueksensa. Kun hänen kauhunsa ja ahdistuksensa kasvoivat niin suuriksi, ettei hän osannut niistä puhua, hän vetäytyi yksinäisyyteen, rukoustaisteluun Isänsä kanssa. Oliko hänen tosiaan pakko kärsiä ja kuolla? Olisiko sittenkin jokin toinen vaihtoehto osoittaa rakkautta ihmisiä ja koko maailmaa kohtaan?

 

Rukoiltuaan hän palaa ystäviensä luo ja tapaa heidät nukkumasta, menee taas yksinäisyyteen, palaa, ja vetäytyy.

 

Kolmasti rukoiltuaan ja katsottuaan pelkoaan silmiin hän on valmis siihen, mitä tuleman pitää. Kohdattu pelko on muuttunut rohkeudeksi elää omana itsenään sen tuomista vaikeuksista huolimatta – ja rohkeudeksi kuolla, kun sen aika on.

 

 

                                            Pirjo Vahtola: Kaksi luontoa

 

Jeesus, sinä olit

ihminen.

Sinä tunsit ihmisen tuskan

minun tuskani.

Getsemanessa edessäsi oli kuolema

olemattomuus

minän häviäminen

tiedottomuus

itsen katoaminen.

Edessäsi oli pimeys

kaikennielevä ahnaus

läpitunkeva pelko

epäilyksen sakea sumu

epätoivon pohjaton kaivo.

Etkä sinä tiennyt!

Sinä et voinut tietää, mitä niiden takana on

jos mitään.

Rukoilit. Pyysit apua.

Tuskassasi koko maailma ja jokainen.

Sait sanottua…”tapahtukoon”…

Ja tapahtui.

En ole yksin.

Kanssani on Jeesus, ihminen ja Jumala,

Pojaksi ja Kristukseksi herätetty.

 

Musiikkia

 

Pietarikin pelkäsi. Hänkin pelkäsi Jeesuksen kuolemaa, pelkäsi siitä asti, kun Jeesus rupesi siitä puhumaan, viimeisellä matkallaan kohti Jerusalemia:

 

Mark. 8: 31 Sitten Jeesus alkoi selittää opetuslapsille, että Ihmisen Pojan* täytyy kärsiä paljon. Kansan vanhimmat, ylipapit ja lainopettajat hylkäävät hänet, ja hänet surmataan, mutta kolmen päivän kuluttua hän nousee kuolleista. 32 Hän puhui tästä aivan avoimesti. Silloin Pietari veti hänet erilleen ja alkoi nuhdella häntä. 33 Mutta hän kääntyi, katsoi opetuslapsiin ja sanoi ankarasti Pietarille: "Väisty tieltäni, Saatana! Sinun ajatuksesi eivät ole Jumalasta, vaan ihmisestä!"

 

Meidän tunteemme ovat vanhempia ja varhaisempia kuin meidän ajatuksemme. Jo vauvoina ja sikiöinä koimme tunteita, vaikkemme osanneet nimetä niitä. Aistimme äitimme pelot ja muut tunteet. Pelkäsimme, kun jäimme yksin. Pelkäsimme, ettei äiti tule takaisin, ja ettei kukaan pidä meistä huolta.

 

Onnellisissa tapauksissa äiti tai isä tai muu aikuinen on nähnyt ja ymmärtänyt pelkomme ja lohduttanut meitä. Meillä on ollut lupa pelätä aikamme ja olemme oppineet elämään pelon hetket läpi.

 

Tai sitten olemme joutuneet kieltämään pelkomme ja muut tunteemme ja etsimään järkemme avulla muita selviytymiskeinoja, kuten Pietari.

 

Pietari ymmärsi, että Jeesuksen kuolema oli hänen ja muiden opetuslasten kannalta paha asia. Hän halusi tehdä kaikkensa, jottei se toteutuisi. Hän koetti vedota Jeesukseen, ettei tämä toimisikaan oman ymmärryksensä, vaan Pietarin ymmärryksen mukaan

 

Torjuttu pelko hakee turvallisuutta ja turva ajostakin ihmisen ulkopuolelta. Messiaasta. Hyvinvointiyhteiskunnalta. Vakuutuksista. Turvalukoista. Kypäräpakosta. Potilasvalituksista, liiallisuuteen asti.

 

Torjuttu pelko ilmenee ehkä arkuutena. Arka ihminen pelkää kaikkea mahdollista eikä uskalla sen enempää elää täyttä elämää kuin kuolla aikanaan. Hän ei uskalla eikä osaa ilmaista pelkojaan.

 

Tai kohtaamaton pelko tekee ihmisestä uhkarohkean. Hän ei välitä kuunnella pelkoaan, tunteen viestiä siitä, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Hän uhoaa ja uhmaa vaaraa, niin kuin Pietari myöhemmin vannoi, ettei luopuisi Jeesuksesta tämän koettelemuksissa, vaikka kaikki muut luopuisivatkin. Jeesus huomautti: "Tänään, tänä yönä, ennen kuin kukko kahdesti laulaa, sinä kolmesti kiellät minut." Pietari intti: "Vaikka minun pitäisi kuolla kanssasi, minä en ikinä sinua kiellä."

 

Tosipaikan tullen arkuus sai Pietarissa vallan ja hän toimi toisin kuin oli aikonut.

 

Pelon voi torjua myös lyömällä sen leikiksi ja nauramalla sen hetkeksi pois.

 

Jos pelkoon hakee lohdutusta liian pian, pysähtymättä miettimään, mitä oikein pelkää, pelko voi koteloitua epämääräiseksi pahaksi oloksi, ja ryöpsähtää esiin arvaamattomissa tilanteissa.

 

 

Pirjo Vahtola: Pesässä

 

Käperryn yksin suuressa talossa

pimeään peiton alle.

Entä jos joku tulee,

sellainen, ettei pitäisi?

En anna pelolle tilaa.

Suljen sen

makuupussin vetoketjuun

haahkanuntuvien lämpöön.

Nukun lintuemon sylissä.

 

Musiikkia

 

 

Pirjo Vahtola: Perustukset järkkyvät

Minä olin pieni, me olimme pieniä.

Oli tavallinen arkipäivä,

luulimme niin.

Äiti kokosi meidät keittiössä syliinsä.

Ehkä hän itki, en muista.

Isä on kuollut.

Auto-onnettomuus,

tapaturma.

Ehkä minä itkin, en muista.

Ymmärsin niin kuin yhdeksänvuotias ymmärtää.

Lähdin hyppäämään narua.

Kerroin salaisuuden:

”Isä on kuollut.

Auto-onnettomuus,

tapaturma.”

Hautajaisista muistan

freesian ja pääsiäisliljojen tuoksun.

Kolmantena päivänä isä nousi taivaaseen.

Unissani hän tuli yhä uudelleen takaisin.

 

 

Jeesus pelkäsi avoimesti, Pietari pelkoaan vasten taistellen. Entä me, entä minä? Uskallanko pelätä? Uskallanko kuunnella kehoni ja tunnemuistini viestejä, kun tietyt tilanteet nostavat yhä uudelleen jonkin varhaisen pelon pintaan? Mitä silloin kerran pelkäsin? Onko samaan pelkoon vieläkin syytä?

 

Voiko pelko periytyä jo vanhemmiltani tai heidän vanhemmiltaan? Mitä perheessäni ja suvussani pelätään? Onko siihen vieläkin aihetta?

 

Uskallanko tunnustaa pelkoni jollekin ihmiselle? Kenelle? Uskallanko tunnustaa sen Jumalalle?

 

 

Johdatus rippiin

 

Synnin voi ymmärtää monella eri tavoin. Voimme ajatella esimerkiksi, että Jumala tahtoo että elämme rohkeasti sellaisina millaisiksi meidät on luotu, iloitsemme elämästämme, toisistamme ja tästä maailmasta ja luotamme siihen, että kaikki kääntyy vielä hyväksi. Silloin syntiä on se, mikä estää meitä tästä rohkeudesta, ilosta ja luottamuksesta.

 

Synnintunnustuslaulu 53

Synninpäästö: Älä pelkää…

Virsi Kun on turva Jumalassa 397

Uskontunnustus

Johdatus rukous- ja ehtoollisosaan

Kolehtilaulu Jokapäiväinen leipä 23

Ehtoollisrukous

Jumalan Karitsa

Ehtoollinen + lauluja

Esim. Maan korvessa

Kuljeta ja johda 94

Älä pelkää, rakas lapsi (afr. Gospelmessu)

Sateenkaariunet 79

Taivaan isällä on paljon lapsia

Herra kädelläsi virsi 517

Jumalan kämmenellä virsi 499

Sinä Jeesus ymmärrät parhaiten virsi 510

Kiitosrukous

Kiitoslaulu Elämä on nyt 104

Esirukous

Herran siunaus

Loppulaulu Anna mun etsiä 9

Ei kommentteja: