keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Nonni

Käsikirjoitus on vaiheessa, jossa alan kysellä ihmisiltä jotka siinä vilahtavat hetkistä kauemmin, haluavatko he yksittäisiin kohtiin poistoja, etäännytyksiä tai muita muutoksia.

Aikaa annan itselleni kesän loppuun. Jos epäilet mahdollisesti olevasi mukana, muttet jaksa odottaa, otanko yhteyttä vai en, kysele toki.Merja Auer

Jeesus, Pietari ja minä

Ajatusleikki tunteiden samuudesta


Ihmisen pitää päästä päähenkilöksi, jotta tarina olisi uskottava (kristinuskon salaisuus on se, että jokainen ihminen tietää olevansa jeesus).

                                                                 Risto AhtiLukijalle

Tämän kirjan tarina ei etene mihinkään. Tässä pyöritään samojen tunteiden kanssa vuodesta ja vuosituhannesta toiseen.

Koodiavaimeksi lukemiseen annan Antti Pietiäisen kaavion seuraavalla sivulla. Kaavio perustuu tarinoihin, joita hän on kuullut ihmisiltä psykologisessa vyöhyketerapiassa. Olen lukenut Raamattua Pietiäisen kirja ”Tunne, antitunne, perimä. Johdatus tunteiden dynamiikkaan” toisessa kädessäni ja kerron nyt, miltä näytti.

Olen koettanut kertoa omista tunteistani vuosia kirjeissä, päiväkirjoissa, blogeissa, kolumneissa sekä taannoin kirjoittamassani romaanikäsikirjoituksessa Iloinen synnintunnustus, jota ei koskaan julkaistu. Kirsti Ellilä käytti sitä ehdotuksestani pohjana romaanilleen Pappia kyydissä. Romaanista tuli itsenäinen, fiktiivinen teos.

Tähän kirjaan poimin joitain kohtia noista vanhoista teksteistä. Kursivoidut kohdat ovat melko suoria sitaatteja ”autenttisista” teksteistä kuten päiväkirjasta, kirjeistä tai evankeliumeista.

Pahoittelen sitä, ettei minulla ole tahtoa nähdä asioita toisen ihmisen näkökulmasta ja että kirjoittaessani tunteistani joudun kirjoittamaan myös siitä, miten olen tulkinnut toisia ihmisiä. Pahoitteluni myös Jeesukselle ja opetuslapsille siitä että psykologisoin heitä  kovakouraisesti.

Kiitokset kaikille, jotka ovat tämän tekstin eri versioita ja palasia kanssani ihmetelleet ja kritisoineet – tai vain lukeneet.


Tunteiden karusellissa on yltäkylläisempää kuin mitä järki uskoisi!

Ruissalon pyörätiellä juhannuspäivän iltana 2013

Merja Auer Lisäys 27.6.:
TUNTEIDEN DYNAMIIKKAKAAVIO

Oheinen tunteiden dynamiikkakaavio kuvaa tunteiden prosessoinnin eri vaiheita.

Kun ensimmäinen raja on ylitetty, on kaksi mahdollisuut­ta: kohdata ja prosessoida perustunteet pelko, viha, syylli­syys ja häpeä (ylimmät ympyrät), jolloin niiden antitilan piilovalta lakkaa, tai kieltäytyä prosessoinnista tunteen lii­allisen pelottavuuden tai paljastavuuden takia ja siirtyä takaisin järjellä kontrolloituun antitunteeseen (nuoli alas, alimmat ympyrät).

Aina kun tunteen kohtaaminen onnistuu, ihminen siir­tyy seuraavaan yhä syvemmällä olevaan tunteeseen (nuoli oikealle, ylimmät ympyrät). Näin edetään onnellisessa ta­pauksessa toiselle rajalle asti. Ihminen voi tosin koska ta­hansa pysäyttää prosessin ja hypätä takaisin antitunneti­laan, joka on hänen sillä hetkellä toteuttamansa elämänta­pamalli (nuoli alas).

Perustunteiden prosessointi on kuin sipulin kuorimista. Se etenee kierros kierrokselta (nuolien kulkusuuntainen myö­täpäivään kulkeva ympyrä). Esimerkiksi järki-ihminen voi hypätä kohtaamaan syyllisyyttään (nuolet oikealle, ylimmät ympyrät), kieltää sen uudelleen (nuoli alas) ja palata järki-­ihmisen tilaan (nuolet vasemmalle, alimmat ympyrät).

Kun prosessointi on edennyt toiselle rajalla, seuraa uuden­laisia ongelmia. Syyllisyys ja varsinkin häpeä ovat usein niin vaikeita asioita nykykulttuurin järki-ihmiselle, että hän ei ky­kene ainakaan heti nöyrtymiseen ja anteeksiantoon. Järki-ih­minen luiskahtaa lähes aina totuuden pakenemisen ja itsen­sä kieltämisen tielle (toinen raja, nuoli oikealle alaviistoon).

Länsimainen kulttuuri, varsinkin angloamerikkalainen, elää järkisidonnaisessa tilassa, jossa vallitsee puhdasmuo­toinen antitunnekulttuuri (itsensä kieltäminen, kolme vii­meistä alinta ympyrää).

Itse asiassa järki-ihminen ei voi edes aavistaa, mitä tarkoittaisi tunteiden kohtaaminen ja sen seurauksena eläminen aidon tunnekulttuurin tilassa (itsen­sä tunteminen, kolme viimeistä ylintä ympyrää).
Antti Pietiäinen:
Tunne, antitunne, perimä. Johdatus tunteiden dynamiikkaan
Jeesus, Pietari ja minä

Sisältö:


Hyppy

Vältelty pelko

Läpi eletty pelko

Torjuttu viha

Ilmaistu viha

Väistetty syyllisyys

Kannettu syyllisyys

Salattu häpeä

Kestetty häpeä

Kielletty anteeksianto

Anteeksianto

Estetty rakkaus

Ilo ja rakkaus

Julistettu totuus

Totuus, rauha, onni ja vapaus

Kivoja kirjoja ja nettisivuja

Ei kommentteja: