lauantai 10. joulukuuta 2011

Jeesus ja tunteet

Kolmikymppisenä Jeesus sai tarpeekseen entisestä elämästään. Täynnä uutta innostusta hän vaati Johannesta kastamaan itsensä muutoksen merkiksi. Hänen seistessään joessa kyyhkynen laskeutui taivaasta hänen päälleen. Ääni vakuutti hänen olevan Rakas Poika.

Suunniltaan kokemastaan Jeesus vetäytyi yksin aavikolle. Vailla suuntaa hän kuljeskeli sinne tänne. Ruoka ei maistunut, eikä juoma. Mitä tämä kaikki tarkoitti? Mitä tulisi tapahtumaan? Mihin henki häntä vielä veisi?

Halusiko hän mukavuutta, muuttaisiko kiven leiväksi nyt kun vihdoin tuli nälkä? Mukautuisiko hän muitten tahtoon, kumartaisiko heille valtaa saadakseen? Ottaisiko riskin ja heittäytyisi vaaraan? Ei, ei hän sellaiseen tuntenut sisäistä vetoa, ei kuitenkaan pohjimmiltaan.

Ei, vaan hän tunsi olevansa yhtä Jumalan kanssa. Sen hän halusi elää todeksi, siitä puhua muillekin.

Hän suuntasi Galileaan, kierteli eri kaupunkien synagogissa ja julisti, että ennustukset täyttyivät nyt. Jumalan valtakunta oli tässä ja nyt, hän oli se mitä oli odotettu. Ihmiset uskoivat ja kohisivat. Olipas tämä nyt mainiota!

Näin myös hänen kotikylässään siihen asti, kunnes Jeesus rupesi hankalaksi. Hän alkoi laittaa ihmisille sanoja suuhun ja moittia heitä siitä, mitä he kohta sanoisivat. Ja sanoi vielä, ettei tekisi ihmeellisiä tekojaan kotikonnuillaan. Otti etäisyyttä. Veti rajaa. Pelkäsi ehkä että tulisi hylätyksi ja hylkäsi siksi itse.

Ja kas, ihmiset suuttuivat silmittömästi, olivat valmiit työntämään hänet kallionkielekkeeltä kuolemaan.

Hän kulki tyynesti väkijoukon läpi pois.


Tähän tapaan Luukas kertoo ajoista, jolloin Jeesuksesta alettiin laajemmin puhua. Johannes puolestaan kertoo kaiken alkaneen häissä Kaanaassa. Siellä Jeesus ja Maria ottivat vähän mittaa toisistaan. Maria huomasi viinin loppuneen ja katsoi Jeesuksen voivan tehdä asialle jotakin. Jeesus torjui hänet kiusaantuneena: ”Anna minun olla, nainen. Minun aikani ei ole vielä tullut.”

Maria ei kuunnellut lastaan, vaan käski palvelijoita toimimaan pojan ohjeiden mukaan. Ja Jeesus toimi vielä äidilleen mieliksi ja hommasi lisää viiniä.

Johannes kertoo Jeesuksen seuraavaksi riehuneen temppelissä: Jeesus teki nuoranpätkistä ruoskan ja ajoi kaikki kauppiaat temppelistä lampaineen ja härkineen. Hän paiskasi vaihtajien rahat maahan ja kaatoi heidän pöytänsä.

Hänet olemme pukeneet päällemme kasteessa, hänen kanssaan olemme yhtä.

Ei kommentteja: