sunnuntai 10. helmikuuta 2013

AnteeksiantomessuAlkusoitto

Alkulaulu Tuli kirkkoon mies ja lapsi

JohdantoKaarinamessuista  Laulu 9 Anna mun etsiä

Evankeliumi Tuhlaajapoika ja saarna
Oli poika joka halusi lähteä pois kotoa, pikkuveli. Ehkä häntä pelotti tylsä, päivästä toiseen samanlaisena jatkuva elämä. Ehkä hän pelkäsi jämähtävänsä paikoilleen niin kuin isänsä ja isoveljensä. Ehkä hän ajatteli armahtaa itseään: hänen ei ollut pakko jäädä kotiin. Ehkä. En tiedä varmasti. 

Joka tapauksessa hän pyysi isältään oman osuutensa tulevasta perinnöstä. Isä suostui poikansa tahtoon, ja poika lähti puolet isänsä omaisuudesta mukanaan muille maille.

Maailma aukeni kaikkine mahdollisuuksineen hänen edessään. Hän pääsi pois vanhasta ja tylsästä. Hänellä oli varaa kokeilla kaikenlaista uutta ja ihmeellistä. Uusia maisemia, uusia ruokia, uusia juomia, uusia ihmisiä, uusia rahalla hankittuja ystäviä. Hän hamusi itselleen kokemuksia aina vain enemmän ja enemmän, entistä voimakkaampia elämyksiä.Sitten rahat loppuivat pojalta, ja muiltakin siinä maassa, jossa hän oli. Poika jäi yksin. Ruokakin loppui. Tuli nälänhätä koko maahan. Poika koetti ansaita ruokansa paimentamalla sikoja, mutta niittenkään ruokaa hänen ei annettu syödä. Häntä suututti ehkä ja kiukutti. Entiset ystävät ja työnantaja kiusasivat häntä selvästi, sulkivat ulkopuolelle, eivät enää puhuneet hänelle mitään, hylkäsivät.

Aikansa kiukuteltuaan poika käänsi katseensa itseensä. Ehkä hän huomasi kohdelleensa isäänsä samoin kuin ns. ystävät olivat kohdelleet häntä: hän oli jättänyt isän yksin, hylännyt hänet, tuhalnnut kaikki saamansa rahat.

Hän alkoi nähdä kotielämän hyviä puolia. Hän muisti, kuinka kotona palvelijatkin saivat syödä vatsansa täyteen.

Hän näki tehneensä väärin isäänsä kohden. Hän tunsi syyllisyyttä ja katui.

Häntä hävetti. Hän ei ollut sen arvoinen että häntä voisi enää kutsua isänsä pojaksi. Hänhän oli perintönsä jo kuluttanut pois.

Hän armahti itseään: Hänen ei ollut pakko jäädä tänne nöyryytettäksi. Ei ollut pakko tehdä väkisin.

Hän lähti kotiin. Vaikkei hän kelpaisi enää pojaksi, ehkä kuitenkin palvelijaksi?Mutta ennen kuin hän ehtii kotiin, tulee isä häntä juosten vastaan: Minun rakas poikani! Nyt pidot pystyyn! Poikani joka oli kuollut elää taas!Isoveli on ollut pellolla töissä. Kun hän lähestyy kotia, hän kuulee juhlahumun ja kuullessaan syyn siihen, hänen mielensä mustuu. Hylkääkö isä hänet, jättää ilman juhlia, vaikka hän on kiltisti ahertanut kotona monet vuodet? Miksi huonosti käyttäytynyttä veljeä nyt juhlitaan, jopa ilman häntä?

Isä katsoo häntäkin hellästi. Poikani, kaikki mikä on minun on myös sinun. En minä sinua hylkää. Turhaan lasket aherruksesi määrää. Kaikki on valmiina ilman sitäkin. Arkikin on juhlaa, sillä saamme olla yhdessä ja saamme kaiken mitä tarvitsemme. Kelpaat sellaisena kuin olet.

--


Johdatus rippiin

Meidänkin mielemme mustuu toisinaan. Toiveemme ja haaveemme eivät toteudu. Petymme toisiin ihmisiin ja itseemme.


Jeesuksenkin mieli oli välillä musta. Hän pettyi, kun ihmiset eivät häntä ymmärtäneet. Hän pelkäsi tulevaa kärsimystään ja kuolemaansa. Hän vihastui ihmisten ymmärtämättömyydelle. Hän syyllistyi hyvien tapojen ja sovinnaisuussääntöjen rikkomiseen. Hän armahti välillä itseään ja vetäytyi ihmisten parista pois yksinäisyyteen. Ei ollut pakko jaksaa loputtomiin. Hän vaikeni, kun häntä pilkattiin ja ruoskittiin. 


Jeesuksen seuraajat ovat alusta lähien olleet keskenään joistakin asioista eri mieltä. Ei ole ollut pakko jatkaa tiettyjen ihmisten kanssa, vaan on voinut lähteä omille teilleen, uskollisena itselleen. Sinne minne Jumala on itse kutakin johdattanut.Tunnustakaamme musta mielemme ja vaikeutemme kuunnella sisintämme.


Synnintunnustus = laulu 53

Synninpäästö

Kiitoslaulu 104 Elämä on nyt

Uskontunnustus

Johdatus rukous- ja ehtoollisosaan

Kolehtilaulu 5. Hieno maailma

Ehtoollisrukous

Jumalan Karitsa

Ehtoollinen + laulujaKiitosrukous

Virsi

Esirukous

Herran siunaus

Loppulaulu

Loppusoitto + Nikon laulu: Olet vapaa 31

Ei kommentteja: