perjantai 26. huhtikuuta 2013

Ihmisen huuto

Siitä asti kun kuulin keskeneräisestä kirkosta, jota on rakennettu pitkälti yli sata vuotta, olen halunnut sen nähdä.

Mitään muuta en tiedä haluavani nähdä.

Syksyllä kaksi kaveriani suunnittelivat huvikseen matkaa Barcelonaan. Sanoin lähteväni mukaan.

Opin, että kirkon on suunnitellut Gaudi.

Maanantaina saavuimme kaupunkiin. Katselimme kirkkoa varovasti parvekkeeltamme.


Tiistaina tutustuimme Gaudin suunnittelemaan puutarhakaupunkiin josta tulikin puisto, kun 60 tontista vain kaksi meni kaupaksi. Siellä oli Universumi-patsas.


Keskiviikkona kävimme katedraalissa ja sen luostarin puutarhassa ja koetimme tilata Sagrada Familiaan netistä lippuja, mutta tilaussivu oli koko ajan nurin. Torstaina menimme heti aamusta jonottamaan.

Kirkko oli kuin ihmisen huuto.

Jo ensimmäisenä iltana silmäni ahmivat metroaukolta näkyvää Syntymä-julkisivua, sen lempeitä patsashahmoja yltäkylläisenä ryöppyävän kivikaaoksen keskellä ja valkeita kyyhkyjä ylhäällä elämänpuun ympärillä.


Mutta kirkkoon mentiinkin sisään Kärsimys-julkisivulta.

Kirkko aukeni suurena korkeana valoisana salina, josta ei saa jakaa kuvia ilman anottua lupaa. Keskeisellä paikalla sielläkin on Ristiinnaulittu polvet jyrkästi koukussa, katse luotuna ylös. Aikani kirkkoa kierreltyäni, katseltuani ylhäältä alas valuvaa valoa ja kirkkautta, värikylläisiä lasimaalauksia ja luettuani vaikuttavia perustekstejämme kiersin ristiinnaulitun lähelle katsomaan, mitä hän kirkossa näkisi jos näkisi.

Kaukana hänen edessään kohosi Kunnia-julkisivun valtavan korkea ikkuna ja sen keskellä isä-hahmo istumassa, Isä meidän -rukouksen yläpuolella, moderni kerrostalo taustanaan.

Ihmisen pojan elämä huipentui huutoon isän edessä. Siinä Jumalan rakkaus ilmestyi. Emme huuda täällä yksin.

Torstaina katselin taloa, joka aaltoili.En huutanut kertaakaan koko matkan aikana, mutta kuljin tarvittaessa omia teitäni.
2 kommenttia:

Anna Amnell kirjoitti...

Mielenkiintoinen blogikirjoitus.
Tyttäreni oli pari viikkoa sitten työmatkalla Barcelonassa ja ihastui kaupunkiin ja varsinkin Gaudin luomaan katedraaliin niin kovasti, että haluaisi muuttaa Barcelonaan asumaan.

Merja Auer kirjoitti...

Niin, paikka on ihastuttava.